De vierde onmacht. Journalisten, politici en critici over media en journalistiek Frank Thevissen

ISBN:

Published: October 2010

Paperback

480 pages


Description

De vierde onmacht. Journalisten, politici en critici over media en journalistiek  by  Frank Thevissen

De vierde onmacht. Journalisten, politici en critici over media en journalistiek by Frank Thevissen
October 2010 | Paperback | PDF, EPUB, FB2, DjVu, talking book, mp3, ZIP | 480 pages | ISBN: | 9.76 Mb

In 2009 riep The Guardian-journalist Nick Davies op tot een wedergeboorte van het eerzame vak van journalist. De meeste journalisten zijn fatsoenlijke mensen, maar een paar bad guys hebben onze reputatie verknald, verklaarde hij aan de Volkskrant.MoreIn 2009 riep The Guardian-journalist Nick Davies op tot een wedergeboorte van het eerzame vak van journalist.

De meeste journalisten zijn fatsoenlijke mensen, maar een paar bad guys hebben onze reputatie verknald, verklaarde hij aan de Volkskrant.Belangenverstrengeling die de berichtgeving over de openbare omroep beïnvloedt, de vele misvattingen over de teloorgang van de gedrukte media, faits divers en pulp die het nieuws overwoekeren, de censuur van elke onbetamelijke mening: het is slechts een kleine greep uit wat er allemaal misgaat in de wereld van de media.Over deze en nog vele andere misstanden gaatDe vierde onmacht, een verzamelwerk waarin 22 spraakmakende en gezaghebbende auteurs de toestand van onze media en de journalistiek in Vlaanderen scherp op de korrel nemen.

Journalisten, politici, academici en mediawatchers laten de lezer binnen in de achterkamers van de media, de plekken waar personaliteiten worden gemaakt en gekraakt, waar nepnieuws wordt geproduceerd en informatie geruisloos verdwijnt of verpulvert tot desinformatie.Dit boek is een vervolg opMedia & journalistiek in Vlaanderen. Kritisch doorgelicht.Een actuele verkenningstocht die een nieuwe reeks onthullende feiten en verhelderende inzichten aan het licht brengt. Ook de mediakritiek zelf wordt in deze bundel kritisch aangepakt.De vierde onmachttoont niet alleen dat de media machtig zijn, maar ook dat ze dagelijks geconfronteerd worden met hun onmacht als sterke, onafhankelijke vierde macht op te treden.Kritische, professionele en doorgedreven onafhankelijke journalistiek biedt een onmisbaar beschermingsvest voor een democratische rechtsstaat die naam waardig.

Als de journalistiek dringend aan verbetermanagement toe is, dan ligt daar meteen ook de basis van de adequate remedie. Uitgeholde, noodlijdende, winsthongerige of opportunistische mediabedrijven vormen de negatie van de vierde macht en een makkelijke prooi voor commerciële verlokkingen en politieke manipulaties. Het is alvast die bekommernis die alle 22 auteurs in dit boek delen.In 2010 hielden de misstanden in de media uiteraard niet op te bestaan.

Kritische reflectie en waakzaamheid blijven dus geboden. De pers blijkt ook na het jaar van de ‘media culpa’, nog niet meteen aan een grootschalige kwalitatieve remonte toe en dus blijft de mediakritische diagnose een noodzakelijk kwaad, al was het alleen maar om mediagebruikers inzichten te verschaffen en te informeren, over die aspecten waarover de pers uit onwil, door verbod of zelfcensuur of bij gebrek aan competentie niet wil, mag of kan informeren.Frank ThevissenINHOUD:- Karl Meersman: Bij de cover.

De paraplu van de parodie.- Luc Van der Kelen: Journalistiek tussen pot en pint.- Frank Thevissen: Het jaar van de Media Culpa. Wat ging vooraf en wat hebben we geleerd?Deel I: Macht en onmacht tot de vierde macht- Walter Zinzen: Praatjes vullen geen gaatjes. De verbreding van de journalistiek tot faits divers of hoe de media hun invloed als vierde macht verkwanselden.- Bart De Wever: De dramademocratie, een drama voor journalistiek, politiek en democratie?

Het einde van de grote verhalen en de opmars van politieke anekdotiek als politiek nieuwsgenre.- Jef Lambrecht: België verdampt. E quindi uscimmo a riveder le stelle.- Guido Van Liefferinge: De vijfde macht. De media vermaken, terwijl de journalistiek verzaakt, maar wie controleert ondertussen de vierde macht?- Dirk Barrez en Han Soete: Van wie zijn de media?

Media moeten in handen zijn van journalisten en gedragen door de samenleving.- Wim van Rooy: Gramsci, mei 68, het postmodernisme en de journalistiek. Hoe marxisten uiteindelijk toch de toon konden zetten in de media.Deel II: Dit was het nieuws- Pol Deltour: De stakeholders van het nieuws.

Over terechte en minder terechte mediakritiek.- Tom Naegels: Het nieuws is van ons. Over de verbeelde gemeenschap van journalisten en hun publiek, en wie daar een deel van uitmaakt.- Erwin Vanmol: Ecce Homo. De anatomische les.- Philippe Van den Abeele: Het kwaliteitskrantendebat.

Over het (ir)relevante onderscheid tussen kwaliteits- en populaire pers.- Wim Schamp: Elke dag is het Dag van de Krant. Over de toekomstkansen van de gedrukte krant en de twijfel van uitgevers daaromtrent.- Christl De Landtsheer: We horen ze nauwelijks, behalve als het over lingerie gaat.

Over vrouwelijke deskundigen in de Vlaamse media.Deel III: De openbare omroep kritisch doorgelicht- Cas Goossens: Tot uw dienst. Pleidooi voor een gezonde openbare omroep.- Luc van Doorslaer: Het ontwenningsbeestje in ons. Onze wazige antwoorden op de écht fundamentele vragen over de openbare omroep.- Tim Pauwels: Verstoor de markt. Een openbare omroep die de markt niet verstoort, is zijn geld niet waard. Een commerciële omroep die alleen de markt volgt, is zijn publiek niet waard.- Carl Decaluwé: Inspiratiebronnen voor VRT-bashen.

Hoe het tweestromenland in de media de onafhankelijke berichtgeving over de openbare omroep ondermijnt.- Bart Caron: De diagonale derde weg voor de VRT. Ja, betere televisie met minder belastinggeld is mogelijk.- Jurgen Verstrepen: De Vlaamse mediawaakhond: een politieke pitbull? De wurggreep van de Vlaamse politiek op de media.© 2010 – Frank Thevissen en alle essayisten & Uitgeverij Van HalewyckDiestsesteenweg 71A – 3010 Leuvenwww.vanhalewyck.beCover: Karl MeersmanOpmaak: Magelaan, GentDruk: Wilco, AmersfoortNUR 810/740ISBN 978 94 6131 0231D/2010/7104/35Enter the sum

Related Archive BooksRelated Books


Comments

Comments for "De vierde onmacht. Journalisten, politici en critici over media en journalistiek":


lagetigniere.com

©2008-2015 | DMCA | Contact us